Cu chi tünellerine gitmek için birkaç seçenek mevcut. Bunlardan ilki Ho Chi Minh City’deki Backpacker’s Areas olarak bilinen Phạm Ngũ Lão caddesindeki tur şirketlerinden biri ile anlaşmak. Internetten TheSinh Tourist firması ile de rezervasyon yapabilirsiniz. ½ günlük turlar genellikle 08:00 – 13:30 veya 13:00 – 18:30 arasında gerçekleşiyor. Yaklaşık 1 saat 45 dakikalık bir yolculuğun sonunda Ben Dinh girişine varılıyor. Bu giriş tüm turların tercih ettiğin giriş olması sebebiyle oldukça yoğun oluyor ve bunaltıcı olabiliyormuş. Yine bu taraftan yapılan girişlerde tünelin orijinal ebatlarını değil turistler için genişletilmiş olan ebatlarını görmek mümkünmüş. Bu turun ücreti giriş ücreti hariç 100.000 VND civarında. Tünellere ilave olarak Cao Dai tapınağını görmek isteyenler ise 169.000 VND tüm günlük turlara dahil olabilir.
Biz tur yerine halka karışmayı ve otobüsle, daha az tercih edilen Ben Duoc girişine gitmeye karar verdik. Saygon KFC’nin karşı tarafındaki duraktan kalkan 13 nolu otobüsle 90 dakikalık bir yolculuk yaptıktan sonra son durakta inip ardından 79 nolu otobüse bindik. (Gidiş – dönüş kişi başı 26.000 VND) Yaklaşık yarım saat sonra bir yol ayrımına geliniyor, Ben Dinh kapısından girmek isteyenler burada inmeli. Biraz daha ilerde solda ise Ben Duoc girişi var. Otobüs şoförüne ya da bilet satan kişiye arada bir kendinizi hatırlatarak ineceğiniz zaman size haber vermesini isteyin. Giriş 90.000 VND.
Kapıdan içeri girdikten sonra ilk olarak Ben Duoc Anıt Tapınağı karşılıyor sizi. Amerikalı ve Fransızlara karşı yapılan savaşlarda ölen asker ve halkın anısına 1993 yılında inşa edilmiş. 3 kapılı tapınak geçidi, kitabe evi, ana tapınak, kule, çiçek bahçesi ve bodrumdan oluşan yapı ying & yang çinileri ve şair Bao Dinh Giang’in şiirleri ile süslenmiş.
Tünellere vardığımızda ise görevli bir rehber eşliğinde geziyoruz. 1940 yıllında Fransız işgali sırasında basit araç gereç ve elle kazılmış olan tüneller, 1960 Vietnam savaşı sırasında Amerikan askerlerine karşı sığınak ve savunma avantajı sağlamak üzere genişletişmiş. Tüm bombalamalara rağmen Cu Chi insanları toprak altında yaşamlarına devam etmişler, uyumuş, yemem yemiş, hastaları iyileştirmiş, saldırı planlamış, evlenmiş hatta bebekler dünyaya getirmişler. Yemek yaparken dumanın fark edilmemesi için yavaş yavaş çıkışını sağlayacak bir yapı kurulmuş. Tüneller 3 katmandan oluşuyor ve Saygon’dan Kamboçya sınırına uzanan 250 km’lik bir ağa yayılıyor . Gerçekten inanılmaz bir yer altı şehri, ama ne yazık ki bu yapı 10.000 Vietnamlının hayatını kaybetmesini engelleyememiş. Rehbere göre ise bu tüneller olmasaydı Vietnamlılar kesinlikle şu anda hayatta olamazdı.
Tünellerin girişlerini fark etmek neredeyse imkansız, çok iyi gizlenmiş. Ayrıca tüneller Vietnamlıların ölçütlerine göre yapıldığı için bizim gibi Avrupalıların özellikle de Amerikalıların orijinal tünellere girmesi, girse bile hareket edebilmesi oldukça güç. Hem orijinal hem de turistlerin ziyareti için genişletilmiş tünellere girilebiliyor. Deneyecekler ertesi gün bacak ağrısına hazırlıklı olsun, tabi bir de mini yarasalara J
Tünellerin dışında görülecekler arasında silah ve askeri teçhizatlar, toplar, yiyecek ve silah ambarları, bombaların oluşturduğu kriterler, bubi tuzakları, lastikten sandalet yapımı var bir de cassava (manyok bitkisi) ikramı…